Blog

Żurawina i jej właściwości

Jedną z najbardziej cenionych roślin niszowych o właściwościach prozdrowotnych jest żurawina. Owoce tej wiecznie zielonej rośliny są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Żurawina oprócz walorów smakowych ma również właściwości lecznicze.

Żurawina – właściwości i skład

Małe kuliste owoce żurawiny to niezwykłe źródło składników odżywczych. Czerwone jagody o cienkiej gładkiej skórce wyróżniają się charakterystycznym kwaskowatym smakiem. Owoce żurawiny zawierają w swoim składzie cenne dla organizmu związki mineralne takie jak: potas, sód i selen oraz luteinę i b-karoten. Żurawina to też ważne źródło witamin (A, C, E) oraz prozdrowotnych związków polifenolowych – polifenole mają naturalne działanie przeciwutleniające i korzystnie działają na organizm. Liście żurawiny mogą być wykorzystywane w smoothies lub innych zielonych koktajlach i napojach.

Owoce żurawiny idealnie sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach domowych. Świeża żurawina może być łączona z innymi (najlepiej słodkimi) owocami i serwowana, jako deser owocowy. Mięso, ryby, a nawet drób zyskują nowy niepowtarzalny smak po dodaniu żurawiny. Żurawina doskonale łączy ze sobą smaki od ostrych i pikantnych przez słodkie. Wyjątkowy lekko cierpki smak żurawiny wydobywa z potrawy nowy nieznany smak i podkreśla jej walory kulinarne.

Żurawina wykorzystywana jest, w medycynie naturalnej do leczenia różnych schorzeń m. in. stosowana jest, przy problemach z drogami moczowymi, nerkami, ma działanie antyalergicznie i antybakteryjnie. Owoce żurawiny dodawane są do wielu medykamentów oraz używane są w przemyśle kosmetycznym. Silne właściwości antyoksydacyjne żurawiny są pomoce w staraniach o piękną i młodą skórę. Wyciąg z żurawiny neutralizuje wolne rodniki, rozjaśnia drobne przebarwienia i plamy oraz działa odświeżająco na skórę. Szerokie spektrum działania tej niezwykłej jagody sprawia że zyskuje ona coraz większe uznanie u osób ceniących sobie dobry wygląd i zdrowy styl życia.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *