Zioła na cholesterol – naturalna profilaktyka miażdżycy
W staraniach o zdrowy styl życia nie można zapominać o cholesterolu. Prawidłowe poziomy zarówno dobrego, jak i złego cholesterolu – odpowiednio cholesteroli HDL i LDL – grają kluczową rolę w zdrowiu układu krwionośnego. Właściwe proporcje utrzymamy dzięki diecie niskocukrowej i ubogiej w wysoko przetworzone produkty. Dodatkowo stężenie cholesteroli we krwi można regulować, stosując znane zioła na cholesterol. Ich przyjmowanie pomoże zapobiec powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych i zachować długotrwałe zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Zioła, które obniżają poziom cholesterolu LDL
Najpopularniejsze zioła na cholesterol to rośliny, które często są znane z innych właściwości zdrowotnych lub powszechnie stosowane w kuchni. Warto podkreślić, że zioła są roślinami leczniczymi, więc nie należy spożywać ich w zbyt dużej ilości ani bez zastanowienia włączać do diety każdego możliwego zioła na cholesterol. Rośliny, które wykazały największą efektywność w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, to między innymi:
1. Kozieradka pospolita
Dzięki zawartości śluzowatego błonnika, kozieradka utrudnia wchłanianie cholesterolu w jelitach. Korzystnie wpływa także na florę jelitową, a jej bakterie odprowadzają z krwi wolny kwas tłuszczowy i zmniejszają produkcję cholesterolu w wątrobie. Dziennie należy spożywać około 20-25 g kozieradki, aby po kilku tygodniach zaobserwować obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi.
2. Karczoch zwyczajny
Zawarty w karczochach kwas 1,5-dwukawowochinowy oraz jego pochodne – kwas kawowy i kwas chlorochinowy – skutecznie obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu. Dodatkowo substancje te poprawiają stan wątroby i wytwarzanie żółci. Aby zauważyć obniżenie stężenia cholesterolu, najlepiej przyjmować karczochy w postaci suplementów o gwarantowanej zawartości substancji aktywnych.
3. Ostropest plamisty
Kolejnym ziołem, które dobrze wpływa na pracę wątroby, jest ostropest plamisty. Zawiera on silne przeciwutleniacze i usprawnia trawienie. Wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy i tłuszczów we krwi. Dzięki tym właściwościom sprawia, że do krwi dociera mniejsza ilość szkodliwego cholesterolu. Ostropest plamisty często jest łączony z karczochem w suplementach diety.
4. Lucerna siewna
Wyjątkowym ziołem, które obniża poziom cholesterolu, jest lucerna siewna. Znajdziemy w niej saponiny, które przyłączają się do cząsteczek cholesterolu i utrudniają jego wchłanianie, a wspierają usuwanie. Dwumiesięczne stosowanie lucerny pozwala zredukować całkowity cholesterol o 17%, a cholesterol LDL o 18%.
5. Imbir lekarski
Podczas gdy inne zioła na cholesterol stosuje się zwykle w postaci tabletek, imbir najlepiej działa, gdy jest świeży. Starte kłącze lub korzeń imbiru posłuży do sporządzenia naparu lub nalewki. Regularne stosowanie pozwala zredukować ilość złego cholesterolu krążącego we krwi.
6. Czosnek pospolity
Nawet codziennie stosowany w kuchni czosnek ma szansę wspomóc naszą walkę z cholesterolem. To kolejny przykład zioła na cholesterol, które należy spożywać w postaci świeżej. Sproszkowany czosnek zawiera bowiem mniej allicyny – głównej dobroczynnej substancji. Efekt obniżenia cholesterolu jest krótkotrwały, lecz nie jest to duża wada, jako że wielu z nas z przyjemnością je czosnek każdego dnia.
Tabletki i herbatki na cholesterol – mieszanki ziołowe
Wyżej wymienione zioła na cholesterol można stosować samodzielnie lub w specjalnych mieszankach. Najlepiej sprawdzą się gotowe suplementy diety lub herbatki o najlepszych proporcjach składników. W przypadku tabletek przyjmujemy sproszkowane zioła, herbatki zaś mogą zawierać nasiona i liście w grubszej postaci. Niezależnie od sposobu podania, zioła dają mierzalne efekty – stosowanie wszystkich wymienionych roślin można podeprzeć badaniami naukowymi. W połączeniu ze zdrową dietą, opartą na naturalnych składnikach i bogatą w błonnik, dzięki ziołom uzyskamy zdrowszy układ krwionośny. Warto raz na jakiś czas sprawdzać poziom cholesterolu we krwi, wykonując badania kontrolne.