Blog

Pigwa i jej niezwykłe właściwości

Pigwa pospolita jest darem natury, którego niezwykłe właściwości docenili już starożytni Grecy. Dziś wiemy, że pigwa może okazać się nie tylko smacznym, ale i wartościowym dodatkiem do naszej diety, a regularne sięganie po ten owoc może mieć rewelacyjny wpływ na stan naszego zdrowia.

Pigwa to wspaniałe źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, m. in. witaminy C, mającej rewelacyjny wpływ na pracę naszego układu immunologicznego. W owocach pigwy można też znaleźć sporo składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo oraz wapń. Składniki te sprawiają, iż pigwa nie tylko wspiera naturalną odporność organizmu, ale też zapewnia nam dodatkową ochronę w walce ze stanami zapalnymi. Dieta z takim owocem pomaga rozwiązać sporo problemów z trawieniem, przyspiesza też proces oczyszczania organizmu ze szkodliwych toksyn. Sięganie po owoce pigwy zalecane jest też tym, którzy chcą w naturalny sposób wspierać wątrobę i przyspieszyć proces jej regeneracji. W walce o zdrowie można też wykorzystać napar z pigwy. Jest on naturalnym lekiem dla tych osób, którym dokucza zgaga lub ból gardła.

Jak wykorzystać pigwę w swej kuchni? Wielką popularnością cieszą się przepisy na przetwory z jej owoców. Można z niej przygotować wspaniałe kompoty i syropy oraz galaretki. Owoce pigwy mogą się też okazać wspaniałym dodatkiem do domowych wypieków oraz przysmakiem, który stanie się wartościowym składnikiem wieloowocowych sałatek.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *