Blog

Paulinia guarana – właściwości i zastosowanie

Paulinia guarana to roślina, która potocznie nazywana jest po prostu guaraną. Roślina ta pochodzi z rodziny mydleńcowatych. Rośnie przede wszystkim w Brazylii, a dokładniej w dorzeczu Amazonki i Pary. Guarana znana jest przede wszystkim ze swoich pobudzających właściwości, jednak to nie jedyna zaleta tej rośliny.

Właściwości

W guaranie znajduje się duża dawka kofeiny (dla porównania, w guaranie znajduje się ok. 5 % kofeiny, natomiast w ziarnach kawy ok. 2 – 3%), a także teofilina i teobromina. Dzięki nim, guarana ma bardzo energetyzujące oraz pobudzające właściwości. Substancje te zwiększają poziom wydzielanej serotoniny czyli hormonu szczęścia, dopaminy oraz adrenaliny, co wpływa na pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, a także przyspieszenie pracy serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Dzięki dużej zawartości kofeiny, uznaje się, iż guarana wykazuje właściwości odchudzające. Przyjmuje się bowiem, że kofeina może przyczyniać się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej w organizmie.

Ponadto wskazuje się, iż roślina ta ma właściwości bakteriobójcze oraz jej spożywanie zmniejsza ryzyko zawału serca. Uważa się także, iż duża zawartość kofeiny zawarta w guaranie poprawia potencję.

Zastosowanie

Najbardziej cenne są ziarna guarany. To w nich znajduje się kofeina, teofilina oraz teobromina, a także skrobia, tłuszcze i białka. Nasiona te najczęściej używa się do produkcji napojów energetyzujących, tabletek odchudzających czy leków na serce.

Jak stosować?

Paulinia guarana najczęściej dostępna jest w proszku. Zaleca się stosować 1 – 2 łyżeczki dziennie (wszystko zależy od ilości zawartej kofeiny). Zmielone ziarna guarany bardzo trudno rozpuszczają się w wodzie, dlatego też należy dodawać je do koktajli, jogurtów, a także kanapek czy sałatek. Na rynku dostępne są również suplementy diety w postaci kapsułek, które zawierają w swym składzie ekstrakt z nasion guarany.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Wskazuje się, iż czystej guarany jak i produktów przygotowanych na jej bazie nie powinny spożywać osoby z cukrzycą, nadciśnieniem, refluksem czy chorobą wrzodową. Ponadto, nie powinny jej również przyjmować kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią. Do skutków ubocznych przyjmowania guarany zalicza się przede wszystkim podwyższone ciśnienie krwi, zaparcia oraz ogólny niepokój.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *