Oregano: dlaczego warto po nie sięgać?
Oregano jest jedną z najpopularniejszych przyprawa świata. Wspaniały smak i aromat, rewelacyjny wpływ na zdrowie – oto czynniki, dzięki którym ta roślina zyskała tak wielką popularność. Co warto wiedzieć na jej temat? W jaki sposób można wykorzystywać jej smak oraz lecznicze właściwości?
Oregano może się pochwalić wysoką zawartością olejków eterycznych oraz substancji czynnych, dzięki którym przyprawa ta może pomagać nam w walce z licznymi przypadłościami. Kiedy warto po nią sięgnąć? Z pewnością wtedy, gdy dokuczają nam problemy z trawieniem. Przyprawa ta skutecznie pobudza nasz organizm to wydzielania soku żółciowego i żółci, sprawia też, że nasz organizm jest w stanie przyswoić z pożywienia więcej substancji odżywczych. Dieta z oregano pomoże w walce ze wzdęciami, sprawi też, że nasze jelita będą sprawniej funkcjonować. Przyprawa ta może się okazać również cennym dodatkiem w menu wielu kobiet, szczególnie tych, które szukają naturalnych sposobów na łagodzenie bólów menstruacyjnych. Zawartość garbników oraz fenoli sprawia, że oregano staje się też cennym sojusznikiem w walce z bakteriami.
Oregano świetnie sprawdza się nie tylko jako roślina lecznicza, ale i jako przyprawa. Tu ceniona jest za swe uniwersalne właściwości, a możliwości jej zastosowania jest wiele. Jej obecność bardzo chętnie uwzględniają przepisy na dania kuchni włoskiej, zatem obecność oregano na pizzy lub w daniach z makaronem nikogo już nie dziwi. Ponieważ oregano poprawia trawienie, obecność tej przyprawy zalecana jest w daniach tłustych i ciężkostrawnych. Sosy, pasztety oraz gęste zupy – oto kolejne potrawy, w przypadku których oregano może się okazać idealnym dodatkiem.