Mięta pieprzowa i jej właściwości
Mięta pieprzowa jest rośliną dość powszechnie występującą w całej Europie, a ze względu na swe właściwości, cieszy się ona szerokim gronem sympatyków. Co warto wiedzieć o mięcie i jej mocy?
Mięta pieprzowa to roślina lecznicza, której charakterystyczną cechą jest orzeźwiający zapach. To zasługa olejków eterycznych, które w znacznej mierze decydują o jej mocy. W mięcie nie brak też żywic, kwasów organicznych, witamin (A oraz C) i goryczy. Roślina ta jest jednocześnie bardzo dobrym źródłem wielu zbawiennych dla ludzkiego organizmu soli mineralnych, m. in. sodu, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza. W jaki sposób mięta pieprzowa może wpływać na nasze zdrowie?
Wiadomo, że jako roślina lecznicza, mięta z powodzeniem była wykorzystywana już w starożytnym Egipcie. Dziś ceniona jest przede wszystkim ze względu na swą skuteczność w walce ze skurczami oraz różnego rodzaju problemami trawiennymi. Mięta działa wiatropędnie i żółciopędnie, wyróżnia się też silnymi właściwościami grzybobójczymi oraz bakteriobójczymi. Napar z mięty to jeden z najlepszych leków na problemy z trawieniem i ból brzucha, można go jednak z powodzeniem wykorzystać i do walki z nerwobólami. Zewnętrznie miętę można stosować w takich przypadkach, nieżyty nosa czy problemy związane z bólem gardła.
Mięta pieprzowa to jednocześnie ciekawa przyprawa, dzięki której tradycyjne dania mogą nabrać wyjątkowego charakteru. Liście mięty to ciekawy dodatek do dań rybnych oraz sałatek, można je też z powodzeniem stosować do farszów mięsnych. Ten orzeźwiający dodatek idealnie pasuje też do zimnych soków i lemoniad, po które tak chętnie sięgamy w okresie letnich upałów.