Blog

Kurkuma i jej właściwości

by in Zioła 1 stycznia 2020

Jest jedną z cenniejszych przypraw w zdrowej diecie, a o jej korzystnym wpływie na zdrowie można mówić godzinami. Kurkuma to wspaniały smak i aromat, a jednocześnie – ogromna ilość zbawiennych dla naszego organizmu substancji. Co warto wiedzieć na jej temat?

Kurkuma to przyprawa, która świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw hinduskich oraz tajskich. To jednocześnie naturalny lek, z którego warto korzystać. O niezwykłej mocy tej przyprawy decyduje przede wszystkim kurkumina – substancja, dzięki której kurkuma ma swą charakterystyczną barwę. To kurkumina zapewniła przyprawie wysoką pozycję na liście naturalnych leków, dzięki którym można zwiększać ochronę przed chorobami nowotworowymi oraz wspierać układ odpornościowy.

W jakich sytuacjach warto sięgać po kurkumę? Wiadomo, że przyprawa ta jest cennym sojusznikiem dla tych, którzy chcą się szybko i skutecznie rozprawić ze stanami zapalnymi. Przeciwzapalne właściwości tego dodatku sprawiły, iż zajął on bardzo ważne miejsce w menu tych osób, którym dokucza reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuma niszczy bakterie oraz grzyby, pomaga nam utrzymać odporność, chroni nas jednocześnie przed toksynami. Zdrowa dieta z takim dodatkiem to świetne wsparcie dla wątroby oraz całego przewodu pokarmowego. Kurkuma może wspierać też nasze serce, a regularne sięganie po nią to szansa na uniknięcie problemów ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Przyprawa ta pomaga nam jednocześnie zadbać o piękny wygląd. Wszak im mniej toksyn w organizmie, tym piękniejsza i zdrowsza staje się nasza skóra.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *