Blog

Bazylia pospolita i jej właściwości

Bazylia pospolita to nie tylko wspaniała przyprawa, ale i naturalny lek, który pomoże nam w walce z licznymi przypadłościami. Co warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości bazylii? W jaki sposób każdy z nas może korzystać z jej mocy?

Choć bazylia pochodzi z odległej Azji, w Europie doceniono ją już w XVI stuleciu. Dziś jej uprawy można spotkać wszędzie tam, gdzie panuje umiarkowany klimat, a ponieważ ta roślina lecznicza cieszy się ogromną popularnością, chętnych na skorzystanie z jej mocy nie brakuje na całym świecie. Dlaczego warto sięgać po bazylię? Jakie czynniki zadecydowały o tak wielkiej popularności tej rośliny?

Ziele i liść bazylii to świetny dodatek do wielu potraw, a jednocześnie rewelacyjny lek na wiele przypadłości. W bazylii można znaleźć wiele olejków eterycznych oraz garbników, dobrze reprezentowane są tu również flawonoidy, saponiny oraz sterole. W roślinie tej można znaleźć również sporo soli mineralnych, takich jak: cynk, mangan, żelazo oraz kobalt. Ta przyprawa idealnie nadaje się do ciężkostrawnych potraw, gdyż jest ona rewelacyjnym środkiem na trawienie. Wiadomo, że sięganie po bazylię chroni przed wzdęciami, sprzyja też wydzielaniu soków trawiennych. Bazylia doskonale sprawdza się też w walce z bakteriami oraz stanami zapalnymi, istnieje zatem sporo powodów, dla których warto włączyć tę roślinę przyprawową do swej diety. Przyprawę tę często uwzględniają przepisy na dania z drobiu, można ją też z powodzeniem dodawać do ryb i sosów. Warto też wykorzystać przepisy na masła ziołowe, w których takie rośliny przyprawowe, jak bazylia, zajmują bardzo ważne miejsce.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *